Σπιρομέτρηση

Spiro=Πνέω, Respiro=Αναπνέω

Ορισμός

Η σπιρομέτρηση είναι μια εξέταση που γίνεται για να διαπιστωθεί η λειτουργική κατάσταση των πνευμόνων. Για να γίνει η εξέταση ο πνευμονολόγος χρησιμοποιεί μια συσκευή που ονομάζεται σπιρόμετρο, η οποία μπορεί να μετρήσει με μεγάλη ακρίβεια τον αέρα που κατακρατείται και διακινείται από τους πνεύμονες.

Η σπιρομέτρηση εξετάζει πόσο καλά μπορείτε να αναπνεύσετε και συμβάλλει στη διάγνωση διαφόρων πνευμονικών νόσων. Η εξέταση είναι ανώδυνη και συνήθως διαρκεί λιγότερο από 10 λεπτά, ωστόσο απαιτεί δυνατό φύσημα.

Πότε πρέπει να κάνετε την εξέταση

Εφόσον:

  1. Είστε νυν ή πρώην καπνιστής.
  2. Βήχετε πολύ.
  3. Νοιώθετε δύσπνοια, βάρος στο στήθος ή όταν σας «κόβεται» η ανάσα όταν περπατάτε.
  4. Ακούτε συριγμό κατά την αναπνοή.
  5. Ανησυχείτε για την υγεία των πνευμόνων σας.
  6. Λαμβάνετε ήδη θεραπεία για κάποια πνευμονική νόσο.
  7. Επίσης, η σπιρομέτρηση γίνεται προληπτικά σε άτομα που λαμβάνουν φάρμακα ή πάσχουν από άλλα νοσήματα που μπορεί να επηρεάζουν τον πνεύμονα.

Πώς γίνεται

Για την πραγματοποίηση της εξέτασης χρησιμοποιείται ειδικό όργανο μέτρησης, το σπιρόμετρο.
Το σπιρόμετρο διαθέτει συνήθως ένα σωλήνα το ένα άκρο του οποίου είναι συνδεδεμένο με το μηχάνημα μέτρησης . Στο άλλο άκρο προσαρμόζεται ένα επιστόμιο μέσω του οποίου ο εξεταζόμενος, με την καθοδήγηση του ιατρού, εισπνέει και εκπνέει με δύναμη.

Τι σημαίνουν τα αποτελέσματα

Ο γιατρός θα χρησιμοποιήσει αυτές τις μετρήσεις για να αποφασίσει πόσο καλά λειτουργούν οι πνεύμονές σας. Αν η ποσότητα του αέρα που μπορείτε να φυσήξετε κατά το πρώτο δευτερόλεπτο είναι μικρή, ενδεχομένως να έχετε στένωση στους αεραγωγούς σας, πιθανόν λόγω άσθματος ή χρόνιας αποφρακτικής πνευμονοπάθειας (ΧΑΠ). Αν λαμβάνετε ήδη κάποια θεραπεία για το άσθμα ή την ΧΑΠ (π.χ. εισπνεόμενα φάρμακα), η εξέταση σπιρομέτρησης μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να ελεγχθεί αν η θεραπεία βοηθά τους πνεύμονες σας να λειτουργούν στον καλύτερο δυνατό βαθμό. Η εξέταση μπορεί ακόμα να χρησιμοποιηθεί για να αποκλειστούν ορισμένες άλλες πνευμονικές νόσοι.